1. Oriëntatiegesprek

Voordat u op huizenjacht gaat en een bod uitbrengt, is het belangrijk om te weten hoeveel u kunt besteden. In een geheel vrijblijvend, oriënterend gesprek berekent u samen met mij hoeveel u ongeveer kunt lenen. Ik werk samen met een groot aantal banken/verzekeraars.

In het eerste gesprek leg ik uit wat ik voor u doe en voor welke prijs. Ik bekijk hoeveel u ongeveer kunt lenen om een huis te financieren en wat past binnen uw financiële mogelijkheden. En ik geef u informatie over verschillende hypotheekvormen.

Voor dit gesprek zal u enkele documenten aan moeten leveren zodat ik een goede inschatting kan maken van uw mogelijkheden. Bij het maken van de afspraak zal ik u informeren wat ik van u verwacht.

Houd rekening met extra kosten. Houd er rekening mee dat bij de aankoop van een woning meer kosten komen kijken dan alleen de prijs van de nieuwe woning. Extra kosten waarmee u rekening kunt houden bij de koop van een woning zijn:

  • kosten van uw eventuele aankoopmakelaar;
  • overdrachtsbelasting (alleen bij een bestaande woning);
  • notariskosten;
  • advieskosten bij het afsluiten van uw hypotheek;
  • NHG-kosten als u de woning met Nationale Hypotheek Garantie financiert;
  • taxatierapport of bouwkundig rapport
  1. Op Huizenjacht

Nu u weet wat u ongeveer kunt lenen, kunt u gericht zoeken naar een huis. Maak een wensenlijstje: waar moet uw huis aan voldoen?

In uw zoektocht kunt u bijvoorbeeld kijken op funda.nl, maar u kunt de zoekopdracht ook aan een aankoopmakelaar geven. Hij gaat dan op zoek naar een huis dat voldoet aan uw wensen.

Heeft u interesse in een woning, dan kunt u – nu u weet hoeveel u ongeveer maximaal kunt lenen – een bod uitbrengen.

Wilt u liever niet zelf onderhandelen en heeft u nog geen aankoopmakelaar? Overweeg dan om alsnog een aankoopmakelaar in te schakelen. Hij helpt u bij het uitbrengen van een bod en het onderhandelen.

Het koopcontract tekenen

Zodra u en de verkoper het eens zijn, stelt de verkoper een koopcontract op. U en de verkoper ondertekenen het koopcontract. Als aan alle voorwaarden uit het koopcontract is voldaan dan is de koop definitief. Na ondertekening van het koopcontract heeft u volgens de wet drie dagen bedenktijd. Tijdens deze bedenktijd mag u alsnog afzien van de koop.

Denk goed na over voorwaarden

In het koopcontract kan een aantal voorwaarden staan, zoals het zogenaamde voorbehoud van financiering. Deze voorwaarde houdt in dat u niet verplicht bent het huis te kopen als uw hypotheekaanvraag bij een geldverstrekker is afgewezen. Bedenk goed welke voorwaarden belangrijk zijn om op te nemen in het koopcontract. Uw makelaar en ik kunnen met u meedenken.

 

  1. Adviesgesprek

Heeft u al een koopcontract getekend? Dan is het belangrijk om de hypotheek zo snel mogelijk te regelen. Daarvoor maakt u opnieuw een afspraak met mij voor een hypotheekadvies.

Aanleveren documenten

Voordat wij het adviesgesprek hebben zal ik u vragen alle documenten aan te leveren voor de realisatie van de financiering. Houdt u er rekening mee dat dit van uw kant de nodige tijd en energie vraagt. Tijdens ons adviesgesprek beschik ik over alle vereiste gegevens zodat ik de haalbaarheid en mogelijkheden van uw financiering goed kan beoordelen en de verschillende risico’s met u kan bespreken.

Voor het adviesgesprek ondertekent u de adviesovereenkomst, waarin staat wat ik voor u doe, wat dat kost en waarin de concrete afspraken omtrent het adviestraject zijn vastgelegd.

Uw financiële situatie bespreken

Tijdens het adviesgesprek bespreek ik uw financiele situatie en ik adviseer u over de hypotheek die bij uw situatie past. In dit gesprek neem ik de verzekeringen met u door die voor u belangrijk zijn wanneer u een huis koopt. Denk bijvoorbeeld aan een:

  • overlijdensrisicoverzekering;
  • arbeidsongeschiktheidsverzekering
  • opstalverzekering en inboedelverzekering

Geld lenen voor een verbouwing

Wilt u de woning nog verbouwen of verbeteren? Bijvoorbeeld om de woning energiezuiniger te maken? Denk er dan aan om ook dit met mij te bespreken. Meestal kunt u hiervoor een extra bedrag lenen.

Offerteaanvraag

Na dit adviesgesprek ontvangt u een persoonlijk financieel adviesrapport. Bent u akkoord met dit voorstel? Dan vraag ik een offerte aan bij de hypotheekverstrekker. Samen met u zorg ik dat de aanvraag van de hypotheek verder geregeld wordt.

 

  1. Offerte van de geldverstrekker

De bank/verzekeraar beoordeelt uw aanvraag op basis van uw gegevens. Een hypotheek brengt risico’s met zich mee. Ook voor een bank. Daarom kijken ze naar uw inkomen en de kenmerken van uw huis. Daarnaast vragen ze ook gegevens op bij het Bureau Krediet Registratie in Tiel voordat uw hypotheekaanvraag definitief wordt beoordeeld. In dit register staan alle leningen van de Nederlandse bevolking geregistreerd. Deze gegevens zijn nodig om uw offerteaanvraag te beoordelen.

Als alles in orde is, dan maakt de geldverstrekker uw offerte op. Meestal ontvangt u de offerte een of twee weken na uw aanvraag.

 

Akkoord met de offerte

Indien dit voor u wenselijk is dan maken wij een afspraak om de offerte samen te bespreken. Wilt u op basis van deze offerte de financiering aanvragen, dan sturen wij de ondertekende offerte terug naar de geldverstrekker.

Een offerte is maar twee weken geldig. Ondertekent u niet binnen deze twee weken, dan moeten we opnieuw een offerte aanvragen en gelden er wellicht andere tarieven.

 

  1. Naar de notaris

Nadat uw hypotheek is goedgekeurd, neem ik in overleg met u contact op met de notaris om aan te geven wat er geregeld moet worden voor het passeren van de hypotheekakte. De notaris stelt de hypotheekakte en de definitieve rekening op waarin staat welke kosten er zijn gemaakt en wie welk bedrag moet betalen of ontvangen. De bedragen die u moet betalen, maakt u met eigen geld over aan de notaris. Bedragen die uit de hypotheek worden betaald, maakt de geldverstrekker over.

Rekening van de notaris

In de rekening van de notaris vindt u meestal:

  • De koopprijs die u via de notaris aan de verkoper moet betalen en eventuele andere bedragen die verrekend moeten worden. Bijvoorbeeld gemeentebelastingen, waterschapsbelasting en eventuele bijdrage aan een Vereniging van Eigenaren wanneer u een appartement heeft gekocht;
  • De overdrachtsbelasting voor de Belastingdienst;
  • De vergoeding (courtage) voor de eventuele aankoopmakelaar en/of de kosten van het taxatierapport;
  • De kosten van de notaris voor het opmaken van de akten (transportakte en hypotheekakte);
  • Eventuele leningen die u uit de hypotheek moet betalen wanneer de geldverstrekker dat heeft geëist. De notaris verrekent die dan met de kredietinstellingen;
  • Het hypotheekbedrag dat de bank aan de notaris overmaakt;
  • Eventueel de adviesvergoeding voor mij als adviseur;
  • Eventueel het bedrag aan eigen geld dat u als koper gebruikt voor de aankoop van het huis.

U ontvangt een defintieve afrekening van de notaris vlak voor de geplande passeerdatum.

De dag van passeren

En dan is het zover. U hoort van mij dat u samen met de verkoper een afspraak bij de notaris kunt maken om de koop van uw nieuwe huis te regelen. Tijdens deze afspraak regelt de notaris de overdracht van het huis (transport) en wordt het hypotheekrecht gevestigd. Na het ondertekenen van deze akten is de woning van u.

Maak een afspraak

Benieuwd naar uw mogelijkheden? Ik vertel u er graag meer over tijdens een gratis oriënterend gesprek
Neem contact op


Maak een afspraak

Benieuwd naar uw mogelijkheden? Ik vertel u er graag meer over tijdens een gratis oriënterend gesprek