U moet niet alleen naar de laagste rente kijken, maar ook naar de voorwaarden. Het is namelijk mogelijk dat uw financieel voordeel van de laagste rente omslaat in een financieel nadeel. Dit kunt u voorkomen door goed naar de voorwaarden te kijken.
Veel geldverstrekkers geven rentekorting als u genoegen neemt met beperkte voorwaarden. Dat is een manier om te kunnen concurreren. Hieronder vind u een toelichting op enkele belangrijke voorwaarden.
Offertegeldigheidsduur
Hoe lang is de hypotheekofferte geldig nadat deze door u is ondertekend? Voor het verstrijken van deze datum, de passeerdatum genoemd, moet u naar de notaris gaan om de hypotheekakte te tekenen.
Annuleringskosten offerte
Bij sommige hypotheken betaalt u annuleringskosten als u een getekende hypotheekofferte annuleert. De kosten zijn meestal 1% van het hypotheekbedrag. Bij enkele hypotheken betaalt u een vergoeding van 0,2% of 0,5%. Bij ongeveer de helft van de hypotheken betaalt u geen annuleringskosten. Een deel daarvan is bij de hypotheken waarbij je de geldigheidstermijn niet kunt verlengen.
Contractrente
Offerterente: u betaalt altijd de rente die in de hypotheekakte is opgenomen;
Dagrente: wanneer de rente op de dag dat uw hypotheek ingaat lager is dan de rente in de hypotheekofferte dan krijgt u die lagere rente;
Dalrente: de laagste rente tussen dag dat de hypotheekofferte is ondertekend en de dag dat de hypotheek ingaat.
Hoogte boetevrij aflossen per jaar
Tegenwoordig zal een geldverstrekker een gedeeltelijke aflossingsverplichting verplicht stellen. Door het ontvangen van een jaarlijkse bonus of schenking kan het echter voorkomen dat u een naast de structurele aflossing een extra aflossing op de hypotheek wenst te doen. Per geldverstrekker is de jaarlijkse vergoedingsvrije aflossing vastgesteld en ligt meestal tussen de 10% en 20% van de oorspronkelijke som van de lening.
Overlijdensrisicoverzekering afsluiten
Sommige geldverstrekkers zullen u verplichten om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Met een overlijdensrisicoverzekering weet de hypotheekverstrekker zeker dat de hypotheek wordt afbetaald, ook als de aanvrager overlijdt. Slechts een paar aanbieders maakt een uitzondering.
Boete bij verkoop woning
Er zijn enkele geldverstrekkers die een boete geven wanneer u tijdens het rentecontract uw woning wilt of moet verkopen. De kans bestaat dat u dan meer boete moet betalen dan het rentevoordeel dat tot dat moment is genoten.
Automatische rentedaling bij lagere Loan to Value
Het tarief van uw hypotheek wordt bepaald door de hoogte van uw lening ten opzichte van de waarde uw woning. Hoe lager de hypotheek, des te lager de rente. Bij sommige geldverstrekkers zal dit pas nadat het rentecontract eindigt opnieuw beoordeeld worden. Andere geldverstrekkers zullen het tarief aanpassen nadat u dit bij hen aantoont door bijvoorbeeld een taxatierapport te overhandigen. Enkele geldverstrekkers zullen het tarief automatisch aangepast op basis van de waarden die bij hen aanwezig zijn.
Meenemen van de hypotheekrente wanneer u verhuisd
Deze voorwaarde heet de verhuisregeling. De meeste mensen zeggen dat je de hypotheek meeverhuist. Maar in werkelijkheid wordt uw hypotheek bij verkoop van uw huis stopgezet. U sluit vervolgens een nieuwe hypotheek af, waarbij de rente en rentevaste periode van uw oude hypotheek worden voortgezet.
De verhuisregeling is vooral belangrijk als u kiest voor een lange rentevaste periode en u verwacht dat u binnen die periode gaat verhuizen. Stel dat u een hypotheek afsluiten met een scherpe rente voor 20 jaar en u koopt na 10 jaar een ander huis. Als u de rente niet kunt meeverhuizen dan heeft u eigenlijk 10 jaar teveel rente betaalt.