Het is verstandig om u op tijd voor te bereiden op uw pensioen. Om een goed inzicht te krijgen hoe uw inkomen na uw pensioen er uit ziet kunt u inloggen op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Er zijn verschillende manieren om uw situatie na pensioen goed te regelen. Zo kunt u bijvoorbeeld extra aflossingen doen op uw hypotheek zodat u lasten worden verlaagd, sparen op een gewone spaarrekening en sparen met fiscale voordelen.

Sparen met fiscaal voordeel

Met een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening bouwt u lijfrentekapitaal op voor een aanvulling op uw pensioeninkomen. Indien uw jaarruimte of reserveringsruimte dit toelaat, kunt u fiscaal vriendelijk in deze lijfrente vermogen inleggen. Tijdens de opbouwende fase valt uw tegoed in box 1, wat betekent dat u hierover geen belasting betaalt. Uw tegoed is geblokkeerd en zal op uw pensioendatum in een uitkerend product omgezet moeten worden. Hieruit ontvangt u periodiek een aanvulling op uw inkomen. Over deze uitkering zal u inkomstenbelasting betalen. Aangezien na pensioneren de belastingdruk lager is levert dit een fiscaal voordeel op.

Misschien heeft u al een lijfrenteverzekering. Ik beoordeel graag of het product nog passend is bij uw situatie.

Jaarruimte en reserveringsruimte

Als u een pensioentekort heeft, mag u in één jaar tot een bepaald maximumbedrag fiscaal aftrekken van uw inkomen. Dit is uw jaarruimte. Als u uw jaarruimte de afgelopen zeven jaar niet (volledig) heeft benut, heeft u reserveringsruimte. Maakt u hiervan gebruik, dan heeft u tot een bepaald maximum een extra lijfrenteaftrek.

                Uw jaarruimte berekenen

 

Sparen zonder fiscaal voordeel

Een kanttekening bij sparen met een fiscaal voordeel is dat het de flexibiliteit beperkt. U kunt immers pas beschikken over het vermogen op de einddatum van het product en u kunt er niet in één keer over beschikken. Sparen in box 3 geeft u de mogelijkheid om zelf te bepalen wat u met dit opgebouwde vermogen doet. Mogelijk zal de belastingdienst u wel belasting laten betalen over dit spaarvermogen wanneer u meer dan een vastgesteld bedrag heeft gespaard in box 3. De huidige spaarrente is momenteel erg laag. Er zijn verschillende manieren om een hoger rendement op uw spaarvermogen te halen. Ik vertel u hier graag meer over.

 

 

Maak een afspraak

Benieuwd naar uw mogelijkheden? Ik vertel u er graag meer over tijdens een gratis oriënterend gesprek
Neem contact op


Maak een afspraak

Benieuwd naar uw mogelijkheden? Ik vertel u er graag meer over tijdens een gratis oriënterend gesprek